Een terugblik op vele jaren Paasloop.

In 1980 kwamen een aantal lopers bij Sportvereniging Wilskracht om bij Stroombroek een hardloopevenement te organiseren.

Die lopers waren: Th. Bulsink, J. Wolbrink, R. Jolink, G. Vossers, W. Seegers en T. Tomassen.

Er volgden enkele bijeenkomsten, die namens Wilskracht werden bijgewoond door B. Evers.

Voor de destijds op de beoogde locatie ontbrekende voorzieningen zoals kleedkamers, wc's en douchegelegenheid hadden de organisatoren goede alternatieve oplossingen bedacht, maar helaas zag het Recreatieschap een loopevenement rond en op Stroombroek niet zitten en gaf geen toestemming en werd besloten de loop daar niet te houden.

In plaats hiervan werd in het Bergherbos een loop gehouden onder de naam Paasloop, met als start en finish Sportpark De Tol. Bovendien was hier wel de beschikking over kleedruimten die waren voorzien van wc's en douches.

In de eerste jaren werd het evenement twee maal per jaar georganiseerd, met pasen en eind augustus. De tweede loop, eind augustus, is na twee jaar gestopt.

Als inschrijfbureau maakte men gebruik maken van ’t Kelrehuus dat nu nog steeds hiervoor in gebruik is!

Het parcours van 1200 mtr. pupillenloop tot 9 jaar was en is nog steeds twee ronden om beide voetbalvelden.

De 2500 mtr. was een veldloop en is in de loop der jaren een combinatie van bos- en veldloop geworden.

De 5000 mtr. en 10.000 mtr. zijn altijd in het Bergherbos gehouden, maar in de loop der jaren zijn beide parcoursen door veranderingen (aanleg mountainbike parcours) in het Bergherbos en op verzoek van Natuurmonumenten en veiligheidsdiensten enkele malen gewijzigd.

De 10.000 mtr. was in eerste instantie een bijzonder zwaar, heuvelachtig parcours, met vijf zware beklimmingen en dito afdalingen. Tijdens een van de eerste edities werd een deelnemer onwel en kon met moeite de EHBO, ziekenwagen en arts tijdig terplekke zijn, maar gelukkig liep het goed af! Dit voorval zette de organisatie aan het denken en werd besloten om het parcours drastisch te veranderen, zodat het goed bereikbaar is voor hulpdiensten.

Door de veranderingen is het 5km parcour van 5200 naar 5300meter gegroeid en is het parcoursrecord voor 2017 op deze afstand niet meer geldig.

De Paasloop wordt altijd gehouden op de 2e Paasdag en als traditie ontvangt iedere deelnemer/ster een doosje eieren en de jeugd een leuke paasattentie.

Traditie getrouw zijn er op de 5.3km en 10km prijzen in diverse categorieën.

De Paasloop heeft een goede naam wat betreft belangstelling en deelname en trekt iedere jaar z'n 400 lopers.

Vele bekende lopers, ondermeer Bram Som en Arnaud Okken, namen diverse keren deel aan deze mooie loop.

Het evenement is een zeer sfeervol en sportief gebeuren, overtuig u zelf en neem eens deel!

Bewegen in de mooie Berghse natuur zal je geestelijk en lichamelijk doen ontspannen.

Al die jaren hebben we in goede harmonie samengewerkt met S.V. Kilder, EHBO, Stichting ’t Kelrehuus, Natuurmonumenten, Gemeente, Politie en niet te vergeten de vele vrijwilligers die toch maar ieder jaar weer hun 2e paasdag opofferen om dit prachtige loopevenement te doen slagen.

 

Bennie Evers